Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου

Η Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω είναι η σημαντικότερη ίσως Μονή στο νομό Πιερίας και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Βρίσκεται στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 900μ. σε θέση φύσει οχυρή ανάμεσα σε δύο ρέματα και απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο. Κοντά στη σημερινή θέση της Μονής Αγίου Διονυσίου βρίσκουμε και τη γραφική τοποθεσία Μύλοι, που έλαβε την ονομασία της από το νερόμυλο, ο οποίος είναι ακόμα σε λειτουργία και έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής.

Όλυμπος

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος και ξακουστό ανά την υφήλιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.), οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει την κατοικία των Δώδεκα «Ολύμπιων» Θεώντους. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Ρέμα Ορλιά

Στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του Δίον υπάρχουν δύο σημεία άγνωστα για τους έλληνες, πλην των ντόπιων, αλλά ευρύτερα γνωστά σε ξένους επισκέπτες, όπως διαπιστώσαμε σε πρόσφατη επίσκεψή μας. Αναφερόμαστε στους καταρράχτες Ορλιάς (Ουρλιάς) και στο καταφύγιο Κορομηλιά.

Information

Το σύνολο του περιεχομένου της ιστοσελίδας, www.platamonas.gr  διατίθεται στους επισκέπτες του αυστηρά και μόνο για προσωπική τους χρήση. Ρητά απαγορεύεται κάθε άλλη χρήση του και ιδίως η επανεκπομπή του..

Περισσότερα 

I.B.P. Internet Services